Foto: Arthur Svensson-stiftelsen
2019-06-12

Fackligt "nobelpris" till filippinsk lärare

France Castro från lärarförbundet ACT i Filippinerna, har tilldelats årets ”fackliga nobelpris”, Arthur Svensson-priset, för sitt arbete med att organisera Filippinernas lärare. ACT är samarbetsparner till Lärarförbundet i Sverige.

- Vi är jätteglada! det är viktigt att France får detta pris, säger Ina Eriksson, internationell förbundssekreterare på Lärarförbundet, som känner France Castro genom det utvecklingsprojekt som svenska Lärarförbundet gör med stöd från Union to Union  och där ACT deltar.

- Att France Castro får priset innebär internationell uppmärksamhet för arbetet som hon och facket gör i Filippinerna och de hot hon utsätts för. Det gör att det blir svårare för regimen och andra som känner sig hotade av fackets fredliga arbete för mänskliga rättigheter, att trakassera henne. Det innebär ett skydd.

Lever under stort hot

Filippinerna har under flera år varit med på världsfacket ITUC:s lista över världens farligaste länder för arbetstagare och fackligt aktiva, Global Rights Index. Årets rapport släpps den 19 juni och kommer även disktueras under ett seminarium i Almedalen.

Ina Eriksson på lärarförbundet berättar att France lever under stort hot. I november förra året blev hon fängslad i samband med en facklig solidaritetsaktion på Lumad schools i Talaingod, men släpptes senare. Andra fackliga ledare i organisationen vittnar även om att de tvingats flytta runt och inte kunnat sova på samma plats flera nätter i rad, på grund av risken för attacker.

Arthur Svensson-priset delas årligen ut till en facklig aktivist eller organisation som gjort särkilt betydande insatser för rättigheter eller organisering och brukar kallas för den fackliga rörelsens "nobelpris".

Det första kollektivavtalet för kommunala lärare

France Castro mottog priset under ett seminarium den 12 juni i Oslo. Hon fick priset för det viktiga och även väldigt lyckade arbetet med att organisera Filippinernas lärare, ett arbete som handlar om att stå upp för demokrati och arbetstagares rättigheter.

Under France Castros ledarskap har hennes fackförbund ACT blivit en av de största fackförbunden i Filippinerna och 2016 lyckades ACT förhandlada fram landets första kollektivavtalet för kommunala skolor. 2016 avgick Castro som generalsekreterare för ACT för att istället bli invald som parlamentsledamot som kandidat från hennes fackförbund. Där har hon tagit den fackliga kampen vidare genom politiken och bland annat arbetat för en utökad mödraledighet för alla kvinnor, en lag som nyligen gick igenom.