Bild: IFS
2012-05-30

Fackets man ny ledare för ILO

Världsfacket IFS förre generalsekreterare Guy Ryder blir ny generaldirektör för FN-organet ILO. Valet utgjorde upptakten till ILO:s årliga arbetskonferens.

Efter ILO-styrelsens omröstning i måndags står det alltså klart att ILO de närmsta åren kommer att ledas av Guy Ryder, som senast arbetat som avdelningschef på ILO-högkvarteret i Genève. Han efterträder chilenaren Juan Somavia som avgår den 30 september.

Guy Ryder var den samlade fackföreningsrörelsens kandidat, men att han gick hela vägen visar att han hade tillräckligt stöd även bland övriga representanter i ILO-styrelsen. Den svenska regeringens kandidat Mona Sahlin slogs ut på ett tidigt stadium.

Britten Guy Ryder är välkänd i fackliga kretsar och svenska LO gratulerade honom omgående till utnämningen. Det blir en tuff uppgift som väntar den nye generaldirektören med hög arbetslöshet, svåra sociala förhållanden och kränkningar av löntagarnas rättigheter runt om i världen.

Valet utgjorde också upptakten till ILO:s årliga arbetskonferens där framför allt ungdomsarbetslösheten och ett globalt socialt skyddsnät står på dagordningen.