2017-05-19

Facket: Världens största demokratiprojekt!

Visste du att du som medlem i ett svenskt fackförbund är del av världens största sociala rörelse? Se vår snabbkurs på mindre än fyra minuter om hur det globala fackliga samarbetet fungerar!

Ditt förbunds engagemang för schysta arbetsvillkor slutar inte vid Sveriges gränser. Som fackföreningsmedlem är du även del av en global rörelse som jobbar tillsammans med andra fackförbund i hela världen för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av makt och resurser och en hållbar utveckling. Totalt är vi 181 miljoner medlemmar som är med i den demokratiska fackliga rörelsen. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra. Och du som medlem gör stor skillnad!

Med snabbkursen som lanseras idag hoppas Union to Union att fler medlemmar i de svenska fackförbunden får upp ögonen för att det fackliga arbetet har en internationell aspekt och får kunskap om varför det behövs och hur det fungerar. Faktum är att den internationella solidariteten är djupt rotad i den fackliga rörelsen. Men först när du som medlem känner till det internationella arbetet kan du engagera sig i arbetet. 

En del av det globala fackliga arbetet är att Svenska förbund stöttar systerorganisationer i andra länder i deras organisering genom biståndsinsatser. Ens stor del av det stödet går genom Union to Union, med stöd från Sida. Union to Union är fackets biståndsorganisation, och LO, TCO och Saco är medlemmar. Tillsammans med fackförbunden i Sverige samarbetar vi med fackliga organisationer över hela världen och stöttar på plats – genom 103 fackliga utvecklingsprojekt i ett nittiotal länder. 

Läs mer om vårt arbete här på vår hemsida, eller leta efter sidor om internationell verksamhet på ditt fackförbunds hemsida, för att lära dig mer.