Elfenbenskusten

Den franska kolonin Elfenbenskusten vann självständighet 1960 och styrdes sedan som enpartistat i över 30 år av president Houphouët-Boigny. Landet har ett välutvecklat jordbruk, men efter inbördeskriget i början av 2000-talet var ekonomin i kris och det rådde politiskt kaos. Nu utvecklas ekonomin snabbt. Fackföreningsrörelsen är splittrad och följer delvis partilinjer.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
322 km²
Huvudstad
Abidjan (eko), 4,4 milj. invånare, Yamoussoukro (off), 281 000 invånare
Religion
Kristendom (katolicism), islam, traditionella afrikanska religioner
Invånare
23,3 miljoner
BNP/Invånare
3 500 US dollar
Språk
Franska officiellt språk
UNDP/HDI
Rangordning: 172 Värde: 0,462
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182

Arbetsmarknad: 

Elfenbenskusten är ett utpräglat jordbruksland och är världens största exportör av kakao, stor exportör av kaffe och palmolja. Under 1960- och 70-talet utvecklades ekonomin positivt. Tillväxten var dock mycket ojämnt fördelad med stora regionala skillnader och väldiga klassklyftor. Efter ett decennium fyllt av politisk oro har ekonomin återhämtat sig oväntat snabbt med en tillväxt på ca 10% per år 2015-2016.

Den fackliga situationen: 

Elfenbenskusten utpekas av UNICEF som ett av de länder som importerar barn som arbetskraft, trots att landet ratificerat de två ILO-konventionerna om barnarbete.  Inom kakaoindustrin är barnarbete särskilt utbrett. Regeringen och facken stöder nu ett initiativ att satsa på skolan i byar som domineras av kakaobönder.

Diskriminering av fackligt anslutna är förbjuden, men kränkningar är vanligt förekommande. Strejker är också vanliga. 2014 lyckades hamnarbetarna i Abidjan genom blockad få utländska redare att betala ut löner till anställda som jobbat under slavliknande förhållanden på Liberiaflaggade fartyg. 2016 genomförde oljearbetare inom det statliga oljebolaget Petroci en framgångsrik strejk mot olagliga uppsägningar.

Afrikanska Journalistfederationen har krävt att förföljelser mot journalister som tidigare stödde president Gbagbo måste upphöra.

Fackliga organisationer: 

Fyra centralorganisationer är anslutna till Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS

Union Générale des Travailleurs de la Côte d'Ivoire (UGTCI) med 208 129 medlemmar var länge den enda tillåtna centralorganisationen och stod regeringen nära. I samband med att fler partier bildades splittrades också fackföreningsrörelsen. De konkurrerande centralorganisationerna har ofta ett nära samarbete med den politiska oppositionen.

Confederation des Syndicats libres de Côte d’Ivoire, DIGNITE med 120 000 medlemmar bildades 1990 i protest mot UGTCI:s då nära koppling till regimen.

En tredje fackliga centralorganisationen är FESA CI, med 95 000 medlemmar.

2016 anslöts också Centrale Syndicale Humanisme med 600 000 medlemmar till IFS.

Senast uppdaterad: 

Uppdaterad mars 2015, Kjell Kampe

För mer info, kontakta: info@lotcobistand.org

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.