Foto: Unite HereAnställda på Marriott inom amerikanska fackförbundet Unite Here demonstrerar i Geneve
2018-06-04

Demonstration mot sexuella trakasserier hos hotelljätten

Hotellanställda från Marriott-hotell runt om i världen demonstrerar för att hotelljätten ska arbeta aktivt mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Marriott-kedjan är världsomspännande och anställda från Asien, Afrika, Europa samt Nord- och Sydamerika var på plats i Genève för att ge frågan ordentlig tyngd.

Hotellanställda från Marriott-hotell runt om i världen demonstrerar för att hotelljätten ska arbeta aktivt mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Demonstranterna vill att hotellföretaget ska jobba mer aktivt mot sexuella trakasserier och skriva ett bindande avtal med det globala hotell- och restaurangfacket IUF. Marriott-kedjan är världsomspännande och anställda från Asien, Afrika, Europa samt Nord- och Sydamerika var på plats i Genève för att ge frågan ordentlig tyngd.

– Vi vet att sexuella trakasserier är en del av vardagen för många kvinnor som arbetar i hotell- och restaurangbranschen. Företagen måste samarbeta med oss för att få ett slut på det, sade Sue Longley, IUFs nya generalsekreterare, i ett tal på Hotell- och restaurangfacket HRFs kongress angående ämnet.

Avtal med andra hotellkedjor
Emil Bäcktröm, ombudsman på svenska hotell- och restaurangfacket HRF var på plats umnder demonstrationen i Genève.

– Marriott är världens största hotellägare. Vi vill att de ska ta arbetet mot sexuella trakasserier på allvar, säger Emil Bäckström till tidningen Hotellrevyn.

IUF har redan liknande avtal med andra stora hotellkedjor. Det som eftersträvas är att företagen jobbar mer med förebyggande åtgärder, och att anställda som rapporterar trakasserier får ordentligt skydd.

 

Hur jobbar facken med denna fråga?
Mer än en tredjedel av världens kvinnor över 15 år har upplevt sexuellt eller fysiskt våld, enligt statistik från världshälsoorganisationen WHO. Många av dem blir utsatta på sin arbetsplats. Union to Unions rapport visar hur facken arbetar globalt för att både öka kunskapen om och bekämpa de utbredda problemen.