Kvinnor på en demonstration för högre minimilön i Sri Lanka. En kvinna håller upp en banderoll med IndustriALL:s logga på och tittar in i kameran.
2019-04-02

Café Världen: Kvinnorna som gör dina kläder och kräver bättre villkor

Runt 80 procent av världens kläder sys av kvinnor i fabriker långt från oss och där det är vanligt med löner som en knappt kan leva på. De anställda tvingas många gånger arbeta 12-14 timmar om dagen för att kunna försörja sig. Sexuella trakasserier är vanligt på arbetsplatserna. Att organisera sig fackligt är den enda vägen mot bättre villkor, men att vara med i facket kan även innebära att du riskerar att förlora jobbet.

Även om alla större klädkedjor har uppförandekoder som tillåter facklig organisering så kan i stort sett ingen helt garantera att deras produktion inte bryter mot ILO:s kärnkonventioner. Hur ser villkoren ut? Och hur går den fackliga organiseringen lokalt ut? Hur jobbar man för förändring?

Deltar gör Linnea Duran och Nanna Rask som hösten 2018 var del av Union to Unions praktikantprogram. De var stationerade på regionkontor till det globala industrifacket IndsutriALL i Uruguay/Peru och Indien/Sri Lanka, som bland annat organiserar textilarbetarförbund. De kommer berätta om sina erfarenheter från dessa länder. Evenemanget är även ett unikt tillfälle att höra mer om Union to Unions praktikprogram då 7:e april är sista ansökningsdag till Union to Unions praktikplatser på IndustriaALL i Sydafrika och Malaysia höstterminen 2019. Se mer info här.

När: 2 april kl. 17.30-19.00. Vi bjuder på lättare förtäring från kl 17.

Plats: Restaurang Cirkeln, bottenvåningen på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41 (T-bana Rådmansgatan)

Anmälan: Anmäl dig i formuläret nedan. OBS, allergier eller specialkost? Mejla event@uniontounion.org.
OBS: Vi kan inte garantera att maten räcker till dig som anmält dig 1 april och efter det.

Arrangörer:
TCO Stockholm, Union to Union, ABF Stockholm, Unionen, IF Metall, El-ettan (Elektrikerförbundets verksamhetskrets i Stockholm), fler kan tillkomma.

Evenemanget ingår i TCO Stockholms seminarieserie Café Världen. För att se alla deras evenemang, se här.

Det finns även ett facebookevenemang för seminariet. Välkommen att bjuda in personer som du tror kan vara intresserad.

Fakta IndustriALL

IndustriALL är en global federation av fackförbund som totalt representerar 50 miljoner arbetstagare i 140 länder inom gruv- energi- och tillverkningsindustier. Svenska fackförbund som är medlemmar i IndustriALL är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingengörer, Sveriges Pappersindustriarbetareförbundet och Elektrikerförbundet.

IndustriALL är ett av 11 globala fack indelat på sektorer. Läs mer om det globala fackliga nätverket här.

Sök till Union to Unions praktikantprogram

Är du intresserad av globala frågor och vill stärka dina kunskaper om facket som utvecklingsaktör? Sök Union to Unions praktikantprogram! Vi söker just nu två praktikanter på heltid för praktik på IndustriALL:s regionkontor i Malaysia och Sydafrika under höstterminen 2019. Vi vill ha din ansökan senast den 7 april 2019.

Tema: Jämställdhet

Under hela mars och april fokuserar Union to Union extra på jämställdhet i våra kanaler. En dag, den 8 mars, räcker inte till för att säga allt vi vill. Fördjupa dig på vår temasida och följ oss i sociala kanaler för att inte missa något: