Byggnads, Svenska Byggnadsarbetarförbundet

Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, organiserar arbetstagare inom bygg- och anläggningssektorn. Förbundets uppgift är att ta tillvara medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Förbundet ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati. Byggnads har drygt 100 000 medlemmar inom ett åttiotal yrkesgrupper (2018) och ingår i centralorganisationen LO.

Byggnads är del av den globala fackliga rörelsen

Byggnads är medlem i det globala bygg och träfacket BWI, Building and Wood Workers International, som har 334 fackliga medlemsorganisationer från 130 länder. Tillsammans representerar de omkring 12 miljoner arbetstagare. I samarbete med BWI har Byggnads t.ex. jobbat hårt för att förbättra arbetsvillkoren för migrantarbetare i samband byggnaden av arenor vid världsomspännande sportevenemang. Det är även i samarbete med BWI som Byggnads genomför sina internationella utvecklingsprojekt, som finansieras till största delen genom skattemedel och kanaliseras via Union to Union.

Byggnads samverkar i sina utvecklingsprojekt även med Elektrikerna, Målareförbundet, Seko och GS och tillsammans stöttar de fackförbund i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa/Centralasien. Genom organisering, utbildning, förhandling och påverkan syftar programmet till att skapa starka, oberoende, autonoma, jämlika och demokratiska fackföreningar som kämpar för universell respekt för fackliga och mänskliga rättigheter liksom för stabil sysselsättning och humana arbets- och levnadsvillkor för alla bygg, trä- och skogsarbetare.

Lär dig mer

Läs mer om Byggnads internationella samarbeten på deras hemsida. Under hashtaggen #Byggnads samlar vi alla artiklar på Union to Unions hemsida som handlar om Byggnads.

Lär dig mer om hur fackens internationella engagemang fungerar i vår skrift Facket gör världen bättre.

Den handläggare på Union to Union som har ansvar för Byggnads projekt är Carina Söderbjörn. Här hittar du kontaktuppgifter. För kontaktuppgifter till internationell sekreterare på byggnads hänvisar vi till byggnads hemsida.

Projekt

Region: Afrika
Förbund:
Byggnads, Svenska Byggnadsarbetarförbundet, Seko, Service- och kommunikationsfacket, GS, Målareförbundet, Elektrikerna
Nummer:
60255
Mer info

BWI företräder en sektor som är hårt ansatt av multinationella företag som ser vinst som sitt enda syfte. Sektorn är väldigt mansdominerad och har en hög andel migrantarbetare. Osäkra anställningar och direkt livsfarliga arbetsförhållanden är vanligt och en allt mer globaliserad marknad gör det svårt för arbetare inom sektorn att organisera sig och utkräva sina rättigheter.

Programmet är uppbyggt av fyra regionala projekt i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa/Centralasien, och bygger vidare på de rekommendationer som framkom i utvärderingarna som gjordes 2016/2017. Genom organisering, utbildning, förhandling och påverkan syftar programmet till att skapa starka, oberoende, autonoma, jämlika och demokratiska fackföreningar som kämpar för universell respekt för fackliga och mänskliga rättigheter liksom för stabil sysselsättning och humana arbets- och levnadsvillkor för alla bygg, trä- och skogsarbetare.

Till projektsidan