Foto: Kajsa KaxMarina Kurtanidze, ordförande för det georgiska oberoende byggnads- och skogsfacket.

”Vi fick 95 procent att ansluta sig på tre år”

På bara tre år lyckades byggnads- och skogsfacket i Georgien organisera nästan alla i en tidigare helt oorganiserad sektor.

År 2014 hade byggnads- och skogsfacket i Georgien inte en enda medlem i skogssektorn.Nu har arbetstagare tack vare facket fått högre löner, förbättrad arbetsmiljö och rätt till föräldraledighet.

Marina Kurtanidze är ordförande för det georgiska oberoende byggnads- och skogsfacket, The Georgian Constructors and Foresters Independent Trade Union, och en av endast tre kvinnliga fackliga ledare i Georgien – dessutom i en mansdominerad bransch.
 

– När en medlem riskerades att sägas upp anordnade vi lokala protestmöten, hotade med tv och publicitet. Arbetsgivaren blev rädd och ändrade sig. Ryktet började att gå att facket kan hjälpa oss.
 

Facket lyckades teckna kollektivavtal, lönen höjdes med ungefär 20 procent och övertiden reglerades. Intresset ökade. Tre år senare har 95 procent av arbetstagarna i sektorn blivit medlemmar.

Beso Kavelashvili har arbetat 37 år som skogvaktare i regionen Nedre Kartlien. För tre år sedan gick han med i facket.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra i en sektor som så länge varit helt utan facklig organisering.

– Vi måste lösa våra problem själva, men den internationella solidariteten betyder mycket. När vi kan säga till arbetsgivaren att vi har ett internationellt nätverk bakom oss blir de rädda. Det finns verkligen kraft i detta. Jag är övertygad om att vi kan nå ännu längre, säger Marina Kurtanidze.

 
FAKTA

Georgiska oberoende byggnads- och skogsfacket är medlem i det globala bygg- och träfacket BWI.
De svenska fackförbund som stöder BWI:s projekt är Byggnads, Målareförbundet, Elektrikerförbundet, Seko och GS-facket i samarbete med Union to Union.

 
Text: Maria Rodokova
Foton: Kajsa Kaxx