Benin

Benin var länge en marxistisk enpartistat. 1991 hölls de första allmänna valen. Landet är ett av jordens fattigaste. Grundläggande fackliga rättigheter existerar men till exempel barnarbete är vanligt. Det finns flera fackliga huvudorganisationer varav fyra är anslutna till Världsfacket ITUC.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
122 622 km²
Huvudstad
Parlament Porto Novo, 268 000 invånare, president och regering i Cotonou 680 000 invånare.
Religion
2/3 traditionella afrikanska religioner, 20 procent kristna, muslimer
Invånare
10,4 miljoner
BNP/Invånare
2 020 US$
Språk
franska officiellt språk
UNDP/HDI
Rangordning: 165 2014 Värde: 0,476
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182 (samtliga)

Arbetsmarknad: 

Jordbrukssektorn dominerar och landet är beroende av världsmarknadspriser på bomull som varierat mycket de senaste åren. Benins helt dominerande handelspartner är Nigeria och landet är känsligt för utvecklingen där. 
2001 avslöjades Benin som ett centrum för handel med barn till plantager och hushåll i Västafrika. 2012 arbetar 1 av 3 barn mellan 5 och 17 år, majoriteten av dem - över 500 000 - i arbeten som klassas som värsta formen av barnarbete. Regeringen har nu ratificerat konventionen mot de värsta formerna av barnarbete, många barnsmugglare har gripits och barn under 15 år måste ha ett särskilt tillstånd för att få lämna landet. I oktober 2017 genomfördes stora demonstrationer mot de privatiseringar av bl.a. sjukvården som planeras. 

Den fackliga situationen: 

Enligt 1990 års konstitution är flera grundläggande fackliga rättigheter garanterade, till exempel rätten att bedriva kollektivavtalsförhandlingar. Repressalier mot fackliga aktivister förekommer och strejkrätten är kringskuren av många restriktioner. Strejker förekommer dock. 2017 strejkade bl.a. sjukvårdspersonal och personal vid förskolor.

Fackliga organisationer: 

Fram till början av 90-talet existerade bara en facklig centralorganisation, det marxist-leninistiska UNSTB, Union Nationale des Syndicats des Travailleurs du Benin. När väl demokratiseringen tog fart reformerades också UNSTB. Då bildades också CSA-B, Centrale des Syndicats Autonomes du Benin. CSA-B var ursprungligen en organisation enbart för offentligt anställda tjänstemän men täcker numera alla sektorer av arbetsmarknaden.

Det finns idag fem centralorganisationer som är anslutna till Världsfacket ITUC.

– Centrale des Syndicats Autonomes du Bénin (CSA), 60 000 medl.
– Confédération des Organisations Syndicales Indépendantes du Bénin, COSI, 53 470 medl.
– Confédération Générale des Travailleurs du Bénin, CGTB 90 751 medl.
– Union Nationale des Syndicats des Travailleurs du Bénin (UNSTB), 36 000 medl.
– Centrale de syndicats du privé et de l'informel du Bénin (CSPIB).  

Utöver dessa fem finns flera mindre fackliga organisationer. Under diktaturtiden var det obligatoriskt för statligt anställda att organisera sig fackligt. Men även efter reformeringen har den fackliga anslutningen fortsatt att vara hög bland de anställda. Försök görs också att organisera den informella sektorn. Facket utgör en viktig kraft i Benins samhällsliv.

Senast uppdaterad: 

December 2017 av Kjell Kampe
För mer info kontakta info@uniontounion.org 

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.