Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Illustration: Lisa Jansson
Foto: Illustration: Lisa Jansson

Året som gick - 2023

Varje dag bidrar vårt arbete till att göra världen bättre. Bakom statistiken finns människor i 64 länder som fått bättre levnads- och arbetsvillkor. Det här bidrog vårt utvecklingssamarbete till 2023.

Under 2023 har facken i sju av våra verksamhetsländer bidragit till att nya lagar har antagits som förbättrar säkerhet och trygghet för arbetstagare. Med hjälp av vårt stöd har 40 nya demokratiska fack bildats i 15 länder och 2255 kollektivavtal har slutits eller förnyats i 38 av länderna. Över 580 kollektivavtal i 32 länder har under 2023 fått nya eller förbättrade jämställdhetsklausuler vilket ökar sysselsättningsmöjligheterna för kvinnor och motverkar ojämlika löner. Och i 22 länder har ett sjuttiotal fack fått bättre kunskaper om hur klimatförändringar påverkar deras bransch och hur de kan bidra till en rättvis omställning.

Bild

Vad vi gör

Union to Union - som är LO, TCO och Sacos gemensamma organisation för det fackliga utvecklingssamarbetet - stöttar 60 utvecklingsprojekt i 64 länder. Vi arbetar för att skapa starka demokratiska fackförbund och fler anständiga jobb. Det gör vi i form av ekonomiskt stöd till projekt som utbildar arbetstagare om de mänskliga rättigheterna i arbetslivet och kollektiv förhandling, och påverkansarbete.  Vårt arbete bidrar till fattigdomsbekämpning och demokrati genom rätten att organisera sig och förhandla kollektivt för bättre ekonomiska och arbetsrelaterade villkor.

Bild
En kvinna vid en symaskin vid en textilfabrik i Indien

Ett unikt biståndsarbete

Vår verksamhet är en viktig del av det svenska biståndet, som har en rad olika mål och uppdrag. Fackliga rättigheter är ett konkret sätt att stärka demokratin och respekten för mänskliga rättigheter i världens mest utsatta länder. Därför har fackligt arbete sedan decennier en central position i svenskt bistånd. Våra samarbeten i icke demokratier kräver en nära dialog och ett fullt förtroende. Union to Union kan tack vare de fackliga strukturerna verka i länder där arbetet för bättre arbetsvillkor innebär mycket stora risker.

Här kan du läsa om vad som gör det fackliga utvecklingssamarbetet så unikt!

Facket: världens största demokratiprojekt

Funderar du över hur det egentligen fungerar - och varför facken arbetar med utvecklingsprojekt? Titta på vår video så får du en förklaring!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.