Text på bild: Union to Union på plats i Almedalen. Pssst. prata med oss, Ruben och Heidi, om globala fackliga frågor. Bild på två personer, Ruben och Heidi.
2018-07-01

Almedalsveckan 2018

Union to Union är på plats under Almedalsveckan, och deltar i diskussioner och seminarier.
Kontakta heidi.lampinen(a)uniontounion.org eller ruben.wagman(a)uniontounion.org för information och förfrågan om deltagande. Eller hör av dig om du vill snacka globala fackliga frågor.

Tips på seminarier där Union to Union på olika sätt är inblandade:

Politikerdebatt i Almedalen: Hur ser partierna på globala frågor?

Mån 2/7 kl.16.00-17.45, Plats: Sverige i Världen, Donnersgatan 6

Vi går på djupet och ställer partierna till svars. Vilka är de stora skiljelinjerna? Vilka visioner finns för genomförandet av Agenda 2030? Vilken roll ska Sveriges internationella bistånd spela och hur vill partierna arbeta för en feministisk utrikespolitik?

De politiska partierna behöver ta ställning och flytta fram positionerna för att vi ska nå en global hållbar utveckling. Globala utvecklingsfrågor måste också få en plats i valrörelsen! Under seminariet vill vi få konkreta svar för att kunna hålla partierna ansvariga under kommande mandatperiod.

Partiutfrågningen är en del av #hjärtavärlden som 51 organisationer idag står bakom.

Se seminariet live på webben här

 

PechaKucha med Global Reporting & Global Bar i Almedalen

Ons 4/7 kl 16.00–17.30: Plats: Sverige i Världen, Donnersgatan 6

”Så vill jag att världen ska bli bättre – och roligare!”

Global Reporting arrangerar detta år i Almedalen ett PechaKucha-program på temat ”Så vill jag att världen ska bli bättre – och roligare!” I ett tiotal korta så kallade PechaKucha-presentationer delar företag, organisationer och privatpersoner sina idéer och tankar om hur världen ska bli bättre. I svindlande högt tempo (6 minuter och fem sekunder per presentation) kommer de medverkande att berätta hur just de vill förändra världen. För den som inte vet: PechaKucha är en internationell rörelse och ett roligt och annorlunda sätt att göra presentationer som kommer från Japan. Reglerna är enkla – men svåra! 20 bilder (på skärm) x 20 sekunder. Det är svårt – men väldigt kul – och publiken blir aldrig uttråkad!

I detta kommer Union to Union delta med sina policyhandläggare Ruben Wågman & Heidi Lampinen, under temat ”Så kan facket kan göra världen bättre – och roligare!”.

Platsen är Donnerska Huset på Donners plats i Visby. Mer info finns här.

 

Demokrati i kris – så vänder vi utvecklingen

5/7 2018 13:00 - 13:45, Plats: Sverige i Världen, Donnersgatan 6

Runt om i världen krymper det demokratiska utrymmet och för 2017 rapporterade institutet Freedom House om sjunkande siffror för tolfte året i rad. Samtidigt arbetar många aktörer för att motverka utvecklingen. Vilka lösningar står till buds och hur kan samverkan ske? Svenska aktörer berättar.

Utökad information om evenemanget

Inom biståndet är demokratiutveckling ett av de mest prioriterade områdena. Ändå ser vi hur det demokratiska utrymmet i världen krymper från år till år. Hur kan vi förstå den negativa trenden och hur förhåller vi oss till den? Vilka lösningar står till buds och hur kan samverkan ske? Svenska aktörer berättar om sitt arbete och ger exempel på lyckade insatser.

  • Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
  • Karolina Karlsson, chef policy och program, ActionAid Sverige
  • Sten Hagberg, professor kulturantropologi, Uppsala Universitet
  • Veronica Magnusson, förbundsordförande, Vision
  • Karin Stenmar, chef hållbarhet, Folksamgruppen
  • Stefan Andersson, internationell chef, SCB
  • Jesper Bengtsson, moderator

 

Isabella Lövin på dejt med världen

Torsdag 5/7 kl. 18.00-18.45, Plats: Sverige i Världen, Donnersgatan 6

Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete tillika vice statsminister ska gå på dejt med världen. Första dejten kan vara nervig, men världen vet precis vad hen vill ha – kärlek, i form av tydliga svar på de krav som 51 organisationer ställer i det globala valmanifestet #hjärtavärlden. Den frågvisa dejten vill veta vad ministerns utrikesdrömmar är och varför det var viktigt för henne att reagera mot Trumps Global Gag Rule. För världen är det också viktigt med en feministisk utrikespolitik. Vad gör ministern för att flickor själva ska kunna bestämma vem de blir kära i och vara tillsammans med? Ministerns dejt, alltså världen, representeras av Georg Andrén, ordförande i CONCORD Sverige.

Se seminariet live på webben här