Albanien
Fram till 1991 var Albanien ett auktoritär kommunistiskt land. Därefter har landet demokratiserats och stora ekonomiska reformer har genomförts. Jordbruket dominerar sysselsättningen och fackföreningsrörelsen är svag.
Fakta
Albaniens ekonomiska problem är fortfarande djupa. Omställningen från planekonomi till marknadsekonomi har varit smärtsam. Det är Europas näst fattigaste land, bara Moldavien har en ännu lägre BNP per capita. Arbetslöheten är också hög, omkring 15 procent, vilket lett till att många albaner lämnat landet för att söka jobb i andra länder. Samtidigt finns vissa positiva tecken, investeringarna ökar och landet har viktiga naturtillgångar bestående av både olja och naturgas som skulle kunna utvinnas i betydligt större utsträckning än i dag. Drygt hälften av landets arbetstagare arbetar inom jordbruket som totalt står för omkring en femtedel av landets ekonomi.
I Albanien finns två fackliga rörelser. Dels en reformerad fortsättning på den tidigare kommunistiska fackföreningen, idag kallas KSSH. Dels en nybildad rörelse, BSPSH. Den fackliga rörelserna har sammantaget tappat i styrka.
Efter andra världskriget tog det kommunistiska partiet makten i Albanien. Då bildades den kommunistiska fackföreningsrörelsen TUA, en organisation som aktivt deltog i hyllningar av landets diktator Enver Hoxa. Under demokratiseringen i början av 1990-talet reformerades TUA och bytte namn till KSSH (Trade Union Confederation of Albania). Ett resultat av demokratiseringen var att det för första gången i organisationens historia skett öppna omröstningar om vilka som ska ingå i KSSH:s ledarskap. Under samma period grundades även den alternativa fackföreningsrörelsen, BSPSH (Union of Independent Trade Unions of Albania). En förebild för BSPSH var polska Solidaritet.
Relationen mellan de två fackliga centralorganisationerna KSSH och BSPSH präglas av motsättningar. Landsorganisationen KSSH samarbetar med det reformerade kommunistpartiet, numera med namnet Albaniens Socialistparti, medan BSPSH är allierat med Demokratiska Partiet (DP). Tillsammans har KSSH och BSPSH omkring 200 000 medlemmar. Den fackliga anslutningen är i huvudsak koncentrerad till ett antal industribranscher och till den offentliga sektorn.
Fackliga centralorganisationer: Trade Union Confederation of Albania (KSSH) och Union of Independent Trade Unions of Albania (BSPSH). Båda är medlemmar i Världsfacket ITUC.
ILO:s åtta kärnkonventioner gäller alla människor i alla länder oavsett om deras regeringar ratificerat dem eller inte, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Trots det är det ändå viktigt att så många länder som möjligt ratificerar konventionerna, så att de inte förlorar sin legitimitet. Att ratificera en konvention sänder en signal om att landet tar frågan på allvar och innebär i praktiken att landet själv ska se till att lagstiftningen i landet är i linje med de krav som konventionen ställer. Det är dock ingen garanti för att länderna följer konventionen i praktiken. Det är oklart i vilken mån Albanien följer konventionerna.
I ILO:s databas Normlex hittar du alla ILO-konventioner och rekommendationer och aktuell information om vilka länder som ratificerat dem.
Ratificerade av Albanien:
- ILO 29 – Förbud mot tvångs- och straffarbete
- ILO 87 – Föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten
- ILO 98 – Rätten att organisera sig och förhandla kollektivt
- ILO 100 – Lika lön för lika arbete, oavsett kön
- ILO 105 – Avskaffande av tvångsarbete
- ILO 111 – Diskriminering vid anställning och yrkesutövning
- ILO 138 – Minimiålder för arbete
- ILO 182 – Mot de värsta formerna av barnarbete
Januari, 2019, Mats Wingborg.
För mer info kontakta info@uniontounion.org. För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och nyhetssajten LabourStart.