Foto: Lina Karlsson
2014-10-08

”Advokater har ett socialt ansvar”

Få advokater vill jobba med fackliga frågor i Colombia – världens farligaste land för fackligt aktiva. Nyutexaminerade juristerna Ana Maria Amado och Eduardo Chavez, som praktiserat inom LO:s och TCO:s Labour Law Development Program i Colombia, skiljer sig från mängden.
 – Vi har fått en passion för fackliga frågor.

Santa Marta, Colombia. Solen står högt på himlen och luften är kvav. Vi befinner oss i hamnstaden Santa Marta, vid Karibiska havet i norra Colombia. Hit vallfärdar turister, och längs kusten reser sig stora hotellkomplex.

På en liten bakgata bortom höghusen på stranden har Eduardo Chavez och Ana Maria Amado precis tagit lunch. På tallrikarna trängs ris med fisk och matbanan, en sedvanlig rätt på kusten.

Igår tog de flyget hit från Colombias huvudstad Bogotá, men de har inte kommit för att turista. Istället var det ett två dagar långt juridiskt seminarium, anordnat av LO:s och TCO:s Labour Law Development Program (LLDP), som lockade.

– De advokater som skulle komma hit och prata är väldigt bra så jag ville gärna lyssna. Det är en möjlighet att få lära sig mer om rättsfrågor och den fackliga politiken i landet, säger Ana Maria och tar en tugga av fisken.

Hon och Eduardo är båda i tjugoårsåldern, nyutexaminerade jurister och har praktiserat inom LLDP, ett program som LO-TCO Biståndsnämnd stöttar – och arbetet har gett mersmak.

– Jag utvecklade en passion för fackliga frågor när jag väl började arbeta med det och har lärt mig väldigt mycket under den här tiden, säger Ana Maria.

– För att kunna vara med på seminariet bekostade vi själva våra flygbiljetter. Det handlar om vilja att jobba med de här frågorna, det är inget man blir rik på.

De flesta offentliga universitet i Colombia erbjuder ingen utbildning i fackliga rättigheter – inte ens i kurserna om arbetsrätt.

– Känner man inte till att detta finns eller har möjlighet att arbeta med temat så finns det ingen möjlighet för intresset att växa, säger Eduardo. Det är också stigmatiserat att arbeta med fackliga frågor.

I Colombia är knappt fyra procent facklig aktiva. Många av dem utsätts för våld och hot, och under 2013 mördades 26 personer på grund av sitt fackliga engagemang.

Den anti-fackliga politiken i landet gör det svårt att bilda fackföreningar, liksom att genomföra kollektiva förhandlingar. Straffriheten är hög, och få rättsfall klaras upp.

Tanken med LLDP är att bidra till utvecklandet av ett effektivt rättssystem i landet. Centralorganisationerna i Colombia - CUT och CTC - har två juridiska team som erbjuder rättsligt stöd till fackföreningarna i landet.

De väljer också ut specifika fall som internationella experter får ge utlåtanden om så att fackföreningarna i sin tur kan hävda internationell rätt.

De juridiska seminarierna anordnas för att ge juridiska, teoretiska och praktiska verktyg till teamen. Just detta seminarium fokuserar bland annat på hur den Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) system fungerar.

Mery Perdomo Ospina, advokat inom LLDP som håller i en del av passen under det juridiska seminariet, menar att praktikanterna är oerhört viktiga för programmet.

– Ofta så förälskar de sig i det fackliga arbetet och stannar kvar. Det är viktigt, för det är få advokater som annars väljer att ägna sig åt den här typen av frågor.

Ana Marias och Eduardos tallrikar står tomma. Lunchen är slut. Det är dags att gå tillbaka till seminariet - och att fortsätta det kampen för fackliga rättigheter.

– Min dröm är att lyckas få till en strukturell förändring i landet. Advokater har ett socialt ansvar, och det är något som jag har lärt mig under min praktik, säger Ana Maria.