2017-12-15

USA, USA, USA! Resten av världen i medieskugga?

Union to Union, Journalistförbundet och ABF Stockholm bjuder på lunch och samtal:

Aldrig har utrikesrapporteringen varit så intensiv, i så många kanaler, dygnet runt. Ändå återkommer kritiken mot att nyhetsredaktionerna berättar för lite om världen bortom USA. David Isaksson från Global Reporting skriver i en kritisk krönika i tidningen Journalisten: Många medier verkar även ha missat att 2010-talets Nisse också heter Mubarik eller Tanja. Och att Mubarik och Tanja inte är så där jätteintresserade av Texas. Ja, troligtvis har fler svenskar de senaste åren besökt Erbil eller Hargeisa (varsågod och googla!) än Houston.”

När människors vardag och arbetsvillkor i länder med konflikter och utbredd fattigdom inte är synlig, riskerar det att påverka den globala solidariteten, klimatfrågan och det fackliga utvecklingssamarbetet negativt.

Men vad går att göra åt en alltför snäv mediebild av världen? Vilka svårigheter finns kring det globala nyhetsarbetet? Och är kritiken rättvis – brister svenska journalister i bevakningen av världen bortom USA?

Välkomna till ett lunchsamtal om utrikesrapportering och vår världsbild!

I panelen:

  • David Isaksson, vd, Global Reporting
  • Ginna Lindberg, utrikeschef, Ekot
  • Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO
  • Linda Flood, redaktör, Arbetet Global

Moderator: Maja Aase, kommunikationschef, Union to Union

Tid: Fredag den 15 december 12.00 – 13.00 (lunch mellan 11.30 - 12.00)

Plats: Katasalen, ABF Stockholm, Sveavägen 41 (T-bana Rådmansgatan) Stockholm.

Anmälan: Anmäl dig i formuläret nedan, helst innan 12 december (efter detta kan vi inte garantera lunch). Om du har någon allergi eller specialkost, vänligen uppge det när du anmäler dig. Våran lunch är alltid vegetarisk.

Om du anmält dig och fått förhinder vänligen meddela detta till event@uniontounion.org.

Om du inte har möjlighet att delta på plats går det även bra att se seminariet live via vår YouTube-kanal eller lyssna på det i efterhand i vår podd Globalt facksnack.