Unik möjlighet för facken att påverka framtidens arbete globalt

Stefan Löfven talar på lanseringen av ILO:s kommission för framtidens arbete. Foto: ILO, från film av lanseringen

FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, lanserar en global kommission för framtidens arbetsliv. Sveriges statsminister Stefan Löfven har tackat ja till uppdraget att leda kommissionen tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim. ”Den svenska fackliga rörelsen har genom detta en unik möjlighet att påverka framtidens arbetsliv internationellt”, säger Union to Unions kanslichef Kristina Henschen.

Arbetsmarknaden förändras som aldrig förr och står inför stora utmaningar vad gäller social rättvisa. Globalisering, teknologiutveckling, klimatförändringar och ökad ojämlikhet gör att arbeten och arbetsmarknaden ständigt ställs inför nya krav. ILO:s nya kommission har som främsta uppgift att ta fram en rapport om vilka åtgärder som behövs för ett anständigt och hållbart arbetsliv för alla.

Men dessa utmanande samhällstrender är inte det enda som styr framtidens arbetsliv, menar ILO:s ordförande Guy Ryder, som förklarar att även dagens politiska beslut påverkar.

- Framtiden är inte förutbestämd eller oundviklig. Det är inte endast teknologi eller demografi bestämmer vår framtid. Faktum är att vi är här för att bygga vår framtid. Den framtid vi vill ha finns där, för oss att bygga, säger Guy Ryder i en ny video i samband med kommissionens lansering.

Stefan Löfven deltog under måndagen på en presskonferens i Genève där den officiella lanseringen av kommissionen presenterades. I sitt anförande betonade han tre områden som särskilt viktiga för kommissionens arbete:

- Det handlar om att gynna innovation, mer dialog mellan löntagare och arbetsgivare och mer välfärd, sade Löfven.

Rapport tas fram till 2019

Kommissionen består av omkring 20 experter från olika länder, såväl från näringslivet, forskarvärlden, NGO:s, och fackliga organisationer (se inforuta). Bland annat är generalsekreteraren för det globala facket UNI en del av kommissionen. Rapporten som tas fram, ska presenteras på ILO:s hundraårsjubileum 2019, och ska utgöra en viktig del i formandet av ILO:s framtida uppdrag.

Rapporten utgår bland annat från fyra av framtidens utmaningar som förts fram av ILO:s generaldirektör Guy Ryder: arbete och samhället, anständiga arbetsvillkor för alla, arbetslivets organisering, samhällen och staters styrning av arbete. Kommissionen förväntas också ta sig an många av vår tids fundamentala frågor om hur en snabbt föränderlig arbetsmarknad ska organiseras, samtidigt som mänskliga rättigheter respekteras.

Ansvar att lyfta utvecklingsländers frågor

Union to Unions kanslichef Kristina Henschen ser Sveriges statsministers ledarroll i kommissionen som en möjlighet för de svenska fackförbunden att påverka kommissionens arbete.

- Kommissionens arbete är viktigt för såväl framtidens arbetstagare i Sverige som för våra kollegor som har det svårt runt om i världen, säger Kristina Henschen och fortsätter:

- Svensk fackföreningsrörelse har en unik möjlighet att föra dialog med Löfven som sitter på ledarrollen i kommissionen. Eftersom många av förbunden har nära relationer med fackförbund i utvecklingsländer hoppas jag att de tar möjligheten att även lyssna in dem och lyfta fram deras röster.

LO:s internationella sekreterare Oscar Ernerot har i ett blogginläggom den nya kommissionen kommenterat att LO ser positivt på Stefan Löfvens ledarroll och att de gärna vill stödja och bidra i processen. Även TCO välkomnar kommissionen - liksom att Stefan Löfven är en av dess ordförande och tar med sig sina kunskaper om den svenska modellen i arbetet.

– Vi hoppas också att kommissionen fokuserar mycket på facklig organisering. Vi ser att det ur många aspekter går bättre för länder där facklig organisering är stark, säger Anna Gustavsson, internationell sekreterare på TCO till tidningen Arbetsvärlden.

Saco har ännu inte skrivit eller uttalat sig i frågan.

Anna Nylander

Bilagor

Medlemmar i kommissionen

Chairpersons:

Stefan Löfven
Prime minister of Sweden

Ameenah Gurib-Fakim
President of the republic of Mauritius

Members:

Mr Thorben Albrecht
State Secretary, Federal Ministry of Labour and Social Affairs, Germany

Ms Haifa Al Kaylani
Founder Chairperson, Arab International Women’s Forum

Ms Winnie Byanyima
Executive Director, Oxfam International

M. Alain Dehaze
Chief Executive Officer, The Adecco Group

Professor Chinsung Chung
Department of Sociology, Seoul National University, Republic of Korea

Ms Cláudia Costin
Founder, Innovation and Excellence in Education Policies Think Tank, Brazil

Professor Enrico Giovannini
University of Rome “Tor Vergata”, Italy

Sra Rebeca Grynspa
Secretaria General, Conferencia Iberoamericana

Mr Philip Jennings
General Secretary, UNI Global Union

Professor Carlos Lopes
Graduate School of Development Policy and Practice, University of Cape Town, South Africa

Profesora Nora Lustig
Tulane University, New Orleans, USA

Ms Reema Nanavaty
Former General Secretary, Self Employed Women’s Association (SEWA), India

Mme Joséphine Ouédraogo
Ambassador, Permanent Representative of Burkina Faso to FAO

Mr Richard Samans
Managing Director, World Economic Forum

Professor Atsushi Seike
President and Professor of Labor Economics, Keio University, Tokyo, Japan

Dr A. Didar Singh
Secretary-General, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry, India

Ms Kristin Skogen Lund
Chief Executive Officer, Confederation of Norwegian Enterprise (NHO)

Professeur Alain Supiot
Collège de France, Paris

Mr Darren Walker
President, Ford Foundation

Mr Wang Xiaochu
Vice-Chairperson, Foreign Affairs Committee of the National People’s Congress (NPC), China

Ms Jayathma Wickramanayake
UN Secretary-General’s Envoy on Youth

Member from the Russian Federation

Ex officio members

Mr Luc Cortebeeck
Chairperson, Governing Body of the ILO

Mr Mthunzi Mdwaba
Employers’ Vice-Chairperson, Governing Body of the ILO
 
Sr Luis Enrique Chávez Basagoitia
Government Vice-Chairperson, Governing Body of the ILO
 
Mr Guy Ryder
ILO Director-General

Läs mer:

Svenska fackförbunds internationella engagemang:

Svenska fackförbunden har genom så kallade globala fack relationer med fackförbund i andra länder. Där samarbetar de med fria och demokratiska fackförbund från hela världen inom sin branch. De arbetar gemensamt bl.a. med kampanjer som rör sin arbetskår och för att få till stånd globala ramavtal för multinationella företag. Det är även med systerförbund inom det globala facken som de svenska fackförbunden genomför utvecklingsprojekt genom Union to Union, för att bidra till att stärka deras organisering och kapacitet att förhandla sig till bättre arbetsvillkor.