Turkmenistan

Regeringen i Turkmenistan tillåter ingen politisk opposition och håller en hård kontroll över pressen. Gurbanguly Berdimuhamedow är både stats- och regeringschef. Han har suttit vid makten sedan 2007, vid ett hårt kontrollerat presidentval det året fick han nästan 90 procent av rösterna.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
488 100 kvadratkilometer
Huvudstad
Asjchabad
Religion
90 procent av befolkningen är muslimer, 10 procent är ortodoxt kristna
Invånare
5,3 miljoner
BNP/Invånare
17 500 US-dollar
Språk
Turkmeniska är största språk, delar av befolkningen talar ryska och uzbekiska
UNDP/HDI
Rangordning 111, Index 0.691
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105 och 111

Arbetsmarknad: 

Turkmenistan är rikt på gas och olja. Under det senaste decenniet har landets regering försökt få energiföretag i väst att bygga en pipeline för att transportera gas till Europa. Ännu har emellertid inget företag nappat på förslaget, vilket fördjupat den ekonomiska krisen i landet och lett till en växande utlandsskuld. 

En annan idé har varit att bygga en pipeline till Pakistan genom Afghanistan, men de fortsatta oroligheterna i Afghanistan har gjort att projektet inte varit möjligt att genomföra.

Den fackliga situationen: 

Fackföreningsrörelsen består av organisationer som tillhör Allmänna Konfederationen av fackföreningar, VKP. Någon facklig frihet existerar inte. I landet råder ett systematiskt förtryck mot all opposition, vilket också förhindrat framväxten av en oberoende fackföreningsrörelse. Tryckfriheten är inskränkt och massmöten och demonstrationer är förbjudna.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.