Turism i Myanmar skapar möjligheter och utmaningar

Turismsektorn är på uppgång i Myanmar (Burma) efter att militärdiktaturen fallit. Landet har öppnat sig och säkerheten är bättre. Det innebär tusentals nya arbetstillfällen, men även risker för kränkningar av arbetsrätten.

- Tillgång till säkra och fasta jobb samt kunskap om sina rättigheter på arbetet är grundläggande för att prata om hållbara jobb. Och hållbara jobb är grundläggande om vi ska tala om hållbar turism, säger Frida Karlsson, internationell handläggare på Hotell och Restaurangfacket, under ett lunchmöte arrangerat av Union to Union, Schyst resande och HRF.

Via det globala facket för hotellbranschen, IUF, och Union to Union har Hotell- och restaurangfacket ett projekt för hotellarbetare i Myanmar. Många av de anställda i branschen, som domineras av kvinnor och migrantarbetare, kommer hem med smärta i kroppen efter tunga lyft och extremt stressiga scheman. Sexuella trakasserier är vanliga och vissa arbetar med farliga kemikalier i städningen. Men trots de hårda förhållandena är det få som säger ifrån och kräver bättre arbetsförhållanden, en skälig lön för sitt arbete och rapporterar incidenter av trakasserier, berättar Frida Karlsson och förklarar varför:

- Där det finns osäkra anställningar finns det alltid en utbredd rädsla bland arbetstagarna. Rädsla att klaga, rädsla att be om mer, rädsla att misslyckas, rädsla att förlora jobbet.

Internationellt samarbete gav resultat

I vissa fall är även rädslan befogad. Facklig organisering har lett till oskäliga uppsägningar i Myanmar. Men en viktig vändpunkt kom förra året då fem uppsagda arbetstagare, efter ett och ett halvt års kamp med stöd från IUF och en anmälan till FN:s organ för arbetslivsfrågor ILO, fick tillbaka sina jobb.

- Det var ett viktigt fall eftersom det erkände fackföreningars rätt att kämpa för sina rättigheter och rätt att förhandla i Myanmar, berätta Frida Karlsson. Men också ett exempel på att företag har ansvar att leva upp till mänskliga rättigheter. De kan inte skylla på svaga stater, säger Frida Karlsson.

Ung fackföreningsrörelse

För även om Myanmar idag har en demokratiskt vald regering så är det en ung demokrati med många utmaningar. Under militärdiktaturen tilläts varken opposition eller facklig organisering. Idag finns lagar som reglerar anställningar och tillåter fackföreningar. Regeringen har även tagit fram en ”Masterplan” för turism som slår fast att de ska satsa på hållbar turism. De har försökt dra lärdomar för att inte bli exploaterat på samma sätt som exempelvis grannlandet Thailand.

- Kontakten mellan arbetsgivare och fack är svår eftersom det inte finns någon tradition, men globaliseringen gör oss bättre, sa Dr. Aung Myat Kyaw, som också talade på seminariet.

Dr Aung äger själv ett hotell i turistorten Bagan och jobbar idag för att främja hållbar turism. För några år sedan fick han möjligheten att resa till Sverige för att lära sig om kollektiv förhandling genom att besöka svenska fackföreningar och näringsliv.

- Jag har 200 personer anställda på mitt hotell. Det är mycket lättare för mig att tala med en representant för de anställda än att tala med alla 200.

Pascal Khoo Thwe, författare från Myanmar som levt i exil fram till 2012,jobbar i ett holländskt projekt för att främja hållbar turism på landsbygden, var försiktigt positiv till Myanmars utveckling:

- Situationen för demokratisering i Burma är kaotisk och sporadisk. Allt går inte i rätt riktning i en rak linje. Men den goda nyheten är att det finns många som jobbar hårt för att förändra det hela till det bättre, däribland de som jobbar med hållbar turism.

Anna Nylander

Läs mer:

Mer om Myanmar/Burma

I vår landguide Facket i världen kan du läsa om den fackliga situationen i Myanmar.

Projekt i Myanmar

HRF:s projekt i Myanmar

Lyssna på seminariet

Föredrar du att lyssna? På vår Podd Globalt Facksnack kan du lyssna på hela seminariet. Du hittar den här på Soundcloud, men även i podd-appar.