Saudiarabien

Fakta

Statsskick
Monarki
Yta
2 149 690 kvadratmilometer
Huvudstad
Riyadh
Religion
Islam, omkring 90 procent av befolkningen är sunnimuslimer
Invånare
28,1 miljoner
BNP/Invånare
53 600 US-dollar
Språk
Arabiska
UNDP/HDI
Rangordning: 39, Index: 0,837
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 100 och 111

Arbetsmarknad: 

Saudiarabiens rikedomar har skapats genom oljan. I landet finns omkring 25 procent av världens oljetillgångar. Landets viktigaste exportprodukt är också olja. Klimatet och öknarna gör att jordbruket har begränsade förutsättningar. Men genom stora bevattningsprojekt försöker landet bli självförsörjande på livsmedel. I landet finns också stora jordbruk med nötboskap.

Den fackliga situationen: 

I Saudiarabien är alla fackföreningar förbjudna. Enligt en rapport från Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS) existerar det inte heller några fackföreningar i landet. Däremot kan anställda tillhöra så kallade ”workers committees”, ett slags arbetsplatsbaserade kommittéer som kontrolleras av arbetsgivarna och staten.

I Saudiarabien lever över 8 miljoner migrantarbetare från framför allt Filippinerna, Indonesien, Nepal och Bangladesh. Många av migrantarbetarna exploateras och utsätts för våld och förnedrande behandling. Det är också vanligt att migrantarbetarna inte får ut den betalning som de har blivit utlovade. Men migrantarbetarna är i princip rättslösa och det är mycket svårt för en migrantarbetare att få rätt mot en arbetsgivare.

Uppdaterat, Mats Wingborg, 2016

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.