Reportage: Så tog kvinnorna makten över sina jobb

David Lundmark
Genom Sewa har kvinnorna fått kunskap om sina rättigheter. De är stolta och låter ingen sätta sig på dem.

- 50 män kan vara emot mig. Det spelar ingen roll. Jag vet att jag har 100-tals organiserade kvinnor i Ryggen, säger soptippsarbetaren Manjulaben Narendrablai Clavda. Läs Dagens Arbetes engagerande reportage om kvinnors fackliga organisering i informella sektorn i Indien.

Sex dagar i veckan, året runt, tampas indiska kvinnor med vildhundar, giftiga sopor och vedervärdig stank på sin arbetsplats. Men de trivs. För de har organiserat sig och tagit makten över sina liv.

Reportern Markus Derland och fotograf David Lundmark åkte till soptippen Piranha i Ahmedabad i Indien för att träffa kvinnor anslutna till fackförbundet SEWA. I senaste numret av tidningen Dagens Arbete kan du läsa deras bildrika reportage.

SEWA organiserar 1,4 miljoner kvinnor i informella sektorn - fattiga kvinnor som inte har riktiga anställningar och saknar stadigvarande lön. Över 94 procent av Indiens kvinnor jobbar i informella sektorer och är en viktig kugge för att ekonomins hjul ska snurra i landet. SEWA stöttas bland annat av IF Metall och Unionen med medel från Union to Union.

- Vi hjälper våra medlemmar att skapa en bättre framtid för sig själva, säger Manali Shah, ordförande för Sewa i Ahmedabad.

Läs hela reportaget här

Dagens Arbete har gjort reportageresan till Indien med hjälp av ett resereportagebidrag från Union to Union som fackförbundstidningar kan söka. Mer om hur du och din tidning kan söka detta bidrag finns här.