Nyhetsarkiv

Stort genomslag för Global Rights Index 2018

Det har rapporterats mycket i media om innehållet i årets rättighetsindex från världsfacket ITUC. Union to Union listar rapporteringen som du inte vill missa för att fördjupa dig i den globala situationen för världens arbetstagare.

Debattartikel: Partiledare, världen är ert ansvar!

En ny granskning visar att partierna inte prioriterar flera av de viktigaste globala utvecklingsfrågorna. I kombination med alltmer nationalistiska tongångar i valdebatten blir vi, 40 organisationer bakom valmanifestet #hjärtavärlden, rejält oroade. Inför onsdagens riksdagsdebatt uppmanar vi därför alla partiledare att skifta fokus och värna global rättvisa!

Demonstration mot sexuella trakasserier hos hotelljätten

Hotellanställda från Marriott-hotell runt om i världen demonstrerar för att hotelljätten ska arbeta aktivt mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Marriott-kedjan är världsomspännande och anställda från Asien, Afrika, Europa samt Nord- och Sydamerika var på plats i Genève för att ge frågan ordentlig tyngd.

Intresset för fysioterapi växer i Uganda

Hellen Namasembe jobbar som fysioterapeut i Kampala, Uganda. Lönen som statsanställd är så dålig att hon, precis som så många andra, har två arbeten. Fem kvällar i veckan, plus lördagar, jobbar hon därför på en privat klinik. Fysioterapeuterna engagerar sig i Uganda Association of Physiotherapy, skriver tidningen Fysioterapi.

Opinion: Asiatiska utvecklingsbanken behöver ta ansvar för anständiga arbetsvillkor

Opinion: Varje år förmedlas runt en tredjedel av det svenska multilaterala biståndet till de större utvecklingsbankerna, vilkas finansiering i låg- och medelinkomstländer ofta handlar om större infrastrukturprojekt, som berör ett mycket stort antal arbetstagare. Samtidigt saknas bindande riktlinjer gällande arbetsvillkor hos bland annat en av dessa finansiella jättar, den asiatiska utvecklingsbanken.

Union to Union söker en kommunikatör, vikariat

Just nu söker Union to Union en kommunikatör, med fokus på digital produktion, för organisationens kommunikation kring de projekt och insatser som svenska och globala fack bedriver runt om i världen. Vi vill ha din ansökan senast den 11 juni.

Sverige ratificerar konvention om hushållsanställdas rättigheter?

Regeringen har föreslagit att Sverige ska ratificera ILOs konvention 189 för hushållsarbetares rättigheter. Ett välkommet förslag, som både ger bättre villkor för hushållsanställda i Sverige och som skickar en signal till andra länder att göra detsamma.

Rana Plaza: Nytt säkerhetsavtal sluts

– Textilindustrin i Bangladesh är fortfarande ingen säker arbetsmiljö. Många företag gör förvisso egna inspektioner, men vi vet att de inte fungerar. Rana Plaza inspekterades på det sättet bara några dagar före olyckan, säger Petra Brännmark till tidningen Handelsnytt.

Nytt globalt nätverk på väg

Miljoner människor jobbar idag i sina hem - osynliga för världen, och under usla villkor. Därför diskuteras just nu i Stockholm ett helt nytt, internationellt nätverk med målet att stötta och organisera människor i hemindustrin. Stämningen under mötet i Union to Unions lokaler är mycket optimistisk.

Ny rapport: Akut världsläge för demokratin

Världsläget för demokratin och mänskliga rättigheter är akut. Den slutsatsen drar Union to Union och 17 andra svenska organisationer i rapporten ”Tag plats! Civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering”. Union to Unions påverkans- och programhandläggare Ruben Wågman sammanfattar och förtydligar hur det minskade demokratiska utrymmet ser ut, hur det påverkar just fackligt aktiva och vilken roll Sverige kan spela för att stärka det demokratiska utrymmet i utsatta länder och regioner.

Sidor