Makedonien

Makedonien är ett av de fattigare länderna på Balkan. Jordbruket är den absolut viktigaste näringen. Den största folkrörelsen i landet är en reformerad fortsättning av den gamla fackliga strukturen.

Fakta

Statsskick
Parlamentarisk republik
Yta
25 713 kvadratkilometer
Huvudstad
Skoje
Religion
65 procent kristina ortodoxa, 33 procent muslimer, därutöver bland annat andra kristna grupper
Invånare
2,1 miljoner
BNP/Invånare
14 600 US-dollar
Språk
makedonska, dessutom talar omkring en fjärdedel av befolkningen albanska
UNDP/HDI
0,748, ranking 82
Ratificerade kärnkonventioner:
Makedonien har ännu inte blivit medlem av ILO

Arbetsmarknad: 

Efter Jugoslaviens sammanbrott blev Makedonien ett av områdets fattigaste länder. Fortfarande är ekonomin svag jämfört med grannländerna. Viktiga inkomstkällor är turism och jordbruk. Betydande exportvaror är järn, stål, vin och grönsaker.

Fackliga organisationer: 

I Makedonien finns två registrerade fackliga landsorganisationer, CCM, (Federationen av makedoniska fackföreningar) och UNASM (Förbundet för autonoma fackliga organisationer i Makedonien). 

CCM är en reformerad fortsättning på den tidigare kommunistiska fackföreningsrörelsen men betecknar sig numera som en autonom organisation med självständighet gentemot politiska partier. CCM har gått tillbaka och medlemsantalet är idag oklart, men organisationen uppger sig vara den största fackliga rörelsen i landet. CCM har en struktur med 15 medlemsförbund.

UNASM är medlem av den fackliga internationalen ITUC (International Trade Union Confederation) och uppger att man har omkring 5 000 medlemmar. 

Både CCM och UNASM är registrerade av den makedoniska regeringen och deltar i sociala överläggningar om förslag som berör arbetsmarknaden. CCM har tecknat två kollektivavtal, det senaste för anställda inom den offentliga sektorn. 

I östra Makedonien har arbetare i zinkgruvorna hungerstrejkat med krav på att obetalda löner ska betalas ut. Enligt gruvarbetarnas fackliga företrädare betalar den statliga arbetsgivaren normalt ut lönerna först tre månader i efterskott. 

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg
För mer info, kontakta info@uniontounion.org.

 

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
2 - Trade rights index 2 short
Läs mer
2 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 2 betyder att det sker upprepade kränkningar.