Kuwait

Fakta

Statsskick
Emirat
Yta
17 818 kvadratkilometer
Huvudstad
Kuwait City
Religion
77 procent muslimer, 17 procent kristna mm
Invånare
2,7 miljoner
BNP/Invånare
42 100 US-dollar
Språk
Arabiska
UNDP/HDI
Rangordning: 54, Index: 0.790
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 105, 100, 111 och 138

Den fackliga situationen: 

Den enda fackliga organisation som tillåts heter Kuwait Trade Union Federation (KTUF), och kontrolleras hårt av myndigheterna. I Kuwait har statliga myndigheter rätt att blanda sig i fackföreningsrörelsens inre verksamhet, staten har till och med rätt att upplösa fackliga organisationer. Strejkrätten är kraftigt inskränkt. Trots den hårda lagstiftningen existerar ändå två fackförbund som inte tillhör någon federation: Bank Workers' Union och Kuwait Airways Workers' Union. Myndigheterna har sett mellan fingrarna på dessa organisationers verksamhet.

I Kuwait finns en arbetsmarknadslagstiftning som uttryckligen diskriminerar migrantarbetare och i praktiken är det omöjligt för migrantarbetare att bli medlem i facket (för att få ansluta sig måste man ha levt i landet i minst fem år och på arbetsplatsen måste det finnas minst 15 kuwaitiska arbetare som grundar fackföreningen).

 

 

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.