Kuba

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
110 860 kvm
Huvudstad
Havanna
Religion
Katolicism, santería
Invånare
11,5 miljoner
BNP/Invånare
7 602 (2015)
Språk
Spanska
UNDP/HDI
73 (2017) HDI index: 0.777
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138

Arbetsmarknad: 

Efter misslyckade satsningar på tung industri har Kubas ekonomi varit beroende av socker och tobak. Kommunismens kollaps i Östeuropa fick katastrofala följder för den kubanska ekonomin och turismen har blivit allt viktigare både för att skapa sysselsättning och för att dra in inkomster till staten. De senaste åren har ett antal reformer införts för att få fart på ekonomin. Bland annat uppmuntras viss privat produktion inom jordbruket samt privat småföretagsamhet. I och med de förbättrade relationerna med USA har fler reformer genomförts för att få fart på ekonomin. Staten har dock fortsatt kontroll över de viktigaste delarna av produktionen, samtidigt som USAs ekonomiska embargo är kvar. 

Den fackliga situationen: 

Staten kontrollerar arbetsmarknaden och fastställer löner och arbetsvillkor inom den statliga sektorn. Strejkrätt finns inte i lag och existerar inte över huvud taget.

Fackliga organisationer: 

De kubanska myndigheterna erkänner bara en enda centralorganisation, Central de Trabajadores Cubanos (CTC). Den är hårt styrd av staten och kommunistpartiet. Alla som ansluter sig till en fristående organisation riskerar förföljelse och avsked. 

Senast uppdaterad: