Kirgizistan

Den ekonomiska krisen i det fattiga bergslandet Kirgizistan hotar både miljö och välfärd. Fackföreningsrörelsen har delvis reformerats av självständigheten. Folkliga rörelser ställer krav på fördjupad demokrati.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
195 951 kvadratkilometer
Huvudstad
Bisjkek
Religion
75 procent av befolkningen är muslimer, 20 procent ortodoxt kristna.
Invånare
5,7 miljoner
BNP/Invånare
3500 US-dollar
Språk
Drygt 70 procent av befolkningen talar kirgiziska, andra språk är bland annat uzbekiska och ryska.
UNDP/HDI
Rangordning: 120, Index: 0,664
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182

Arbetsmarknad: 

Viktiga ekonomiska produkter är bomull, tobak, vete, sockerrör, kött och ull. Vid flera floder finns vattenkraft och landet exporterar elektricitet till andra läner. I Kirgizistan finns också stora fyndigheter av guld, uran och kvicksilver.

Fackliga organisationer: 

Kirgiziska Nationella Fackliga Centralorganisationen, KNFC, är en förlängning av den gamla fackliga strukturen. Dock har en viss reformering skett, ett fackligt program och nya stadgar har antagits. KNFC anser sig själva vara oberoende från staten och politiska partier.

KNFC är medlemmar av Allmänna Konfederationen av fackföreningar, VKP, och tillhör den kommunistiska fackföreningsinternationalen, FVF. För närvarande har KNFC 28 medlemsförbund. De största förbunden organiserar lantarbetare, lärare, vårdpersonal, anställda inom serviceyrken, offentliganställda och textilarbetare. 

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg
För mer info kontakta info@uniontounion.org.