Jordanien

Jordanien är en västorienterad monarki och en central medlem i Arabförbundet. Landet har ett parlament med två kamrar, men kungen har en långtgående makt och kan lägga in veto mot beslut (men vetot kan upphävas om båda kamrarna röster emot det med två tredjedelars majoritet). I Jordanien finns sedan länge drygt 350 000 palestinska flyktingar. Under de senaste åren har ytterligare 650 00 flyktingar kommit till landet från Syrien. 

Fakta

Statsskick
Kungadöme
Yta
88 802 kvadratkilometer
Huvudstad
Amman
Religion
Drygt 97 procent är muslimer
Invånare
10,2 miljoner
BNP/Invånare
12 300 US-dollar
Språk
Arabiska
UNDP/HDI
Index 0,741, rankat 86 i världen
Ratificerade kärnkonventioner:
29 - 98 - 100 - 105 - 111 - 138 - 182

Arbetsmarknad: 

Jordaniens ekonomi hör till de minsta i Mellanöstern. Det råder brist på naturtillgångar inklusive vatten, vilket gjort Jordanien beroende av ekonomiskt stöd utifrån. Andra utmaningar är utbredd fattigdom, hög arbetslöshet och statsskuld. Kung Abdallah har gått i bräschen för en rad ekonomiska reformer, bland annat har flera statliga företag privatiserats. Jordanien är beroende av att importera energi, främst naturgas. Jordbruket är landets viktigaste näring, viktiga produkter är citrusfrukter och tomater. I landet finns också textil- och klädindustrier samt en växande turismnäring.

Fackliga organisationer: 

Den Generella Federationen av Jordaniens fackföreningar (GFJTU) bildades 1954 och är fortfarande landets enda fackliga rörelse. GFJTU har 200 000 enskilda medlemmar och 17 anslutna förbund. GFJTU är medlem i Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS). 

Tillsammans med fackliga organisationer från Algerier, Bahrain, Egypten, Libyen, Mauretanien, Marocko, Oman, Palestina, Tunisien och Jemen har GFJTU bildadet ett nätverk för fackliga organisationer i arabiska länder.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.