Global rights index 2018 lanseras

För femte året i rad släpper världsfacket ITUC sin omtalade rapport Global Rights Index.


Det är ett globalt rättighetsindex, som rankar vilka länder och regioner som är sämst att arbeta i. Länderna rankas utifrån vilka som i störst utsträckning bryter mot fackliga och mänskliga rättigheter i arbetslivet. Vi skickar ut information i förväg och bjuder in alla att hjälpa till att sprida informationen vid lanseringen.

Indexet placerar världens länder på en skala mellan 1 (bäst) och 5 (sämst). Statistiken analyserar även trender i regioner och vilka rättigheter det är som framförallt kränks globalt.

I samarbete med Union to Union arbetar många svenska fackförbund för rätten att organisera sig fackligt, i de länder där det är allra tuffast att organisera sig. Vi vet att ju större respekt som visas för fackliga rättigheter av stater och företag, desto mer framträdande är jämställdheten och rättvisan i samhället. Därför är det viktigt att kränkningar mot fackliga rättigheter dokumenteras, analyseras och sprids.

Vi hoppas du vill vara med och sprida kunskap och engagemang om fackliga rättigheter global när rapporten släpps i början av juni.


Union to Union
uppmärksammar dagen tillsammans med våra medlemsorganisationer LO, TCO och Saco. Rapporten publiceras på vår hemsida tillsammans med grafik på svenska. I våra sociala medier finner ni fler budskap att sprida.

Välkommen att delta i att sprida information om kränkningar av fackliga rättigheter!