Demokrati målet för fackets protester i Brasilien

Carlos Zuca

I Brasilien står fackföreningsrörelsen enad i kritiken mot president Michel Temer. Många har skadats under de stora demonstrationerna, där kraven är högljudda på Temers avgång och nyval. Centralorganisationen CUT planerar nu för ännu en generalstrejk.

För snart ett år sedan tog president Michel Temer (PMDB) över makten efter att den dåvarande presidenten Dilma Roseff (Arbetarpartiet PT) avsatts genom en riksrättsprocess. Temer blev snabbt kritiserad för det odemokratiska maktövertagandet och för långtgående reformer utan demokratiskt mandat. Och missnöjet fortsätter att växa.

I slutet av maj ska 150 000 personer ha deltagit i protester i Rio de Janeiro och 35 000 i huvudstaden Brasilia, varav den största delen av demonstranterna är fackföreningsanslutna och anhängare till politiska organisationer, som Arbetarpartiet (PT).

Tidigare i vår genomfördes den största generalstrejken i Brasiliens historia. Arrangör var den brasilianska centralorganisationen CUT (Central Única dos Trabalhadores), som Union to Union och flera svenska fackförbund samarbetar med i regionala projekt. 35 000 demonstranter deltog i mestadels fredliga protester mot regeringens förändringar i pensionssystem, arbetsrätt och miljöskydd. Regeringen har tagit tillfällig paus i reformarbetet, vilket ses som en viktig delseger. 

Hittills har Temer vägrat avgå, trots anklagelser om korruption. Utnämningen av en ny justitieminister ses av många som ett försök att påverka de pågående korruptionsutredningarna.

Ett demokratiskt nyval och presidentens omedelbara avgång står nu högst upp på fackföreningsrörelsens kravlista. Oron är dock stor för att ett nyval inte blir av och att den nationella kongressen istället ska välja en ersättare för Michel Temer.

Fackföreningsrörelsen har förvarnat om fler demonstrationer de kommande veckorna, bland annat ytterligare en mycket omfattande generalstrejk i slutet av juni.

Anna Nylander